Dental implant, kaybedilen dişlerin fonksiyon ve estetiğinin geri kazanılabilmesi için cerrahi müdahale ile çene kemiğine yerleştirilen titanyum alaşımlı diş kökleridir. Vida şeklinde olan bu diş kökleri üzerine diş protezi yerleştirilerek kaybedilen dişin çenede yarattığı boşluğun ve buna bağlı çiğneme fonksiyonu problemlerinin giderilmesi sağlanır. Implant tedavilerinde, estetik açıdan, çene kemiğine uygun doğal diş dizilimi korunduğu için hastanın özgürce ve kendine güvenerek gülümsemesi sağlanır.
Yediğimiz yemekler, sigara, alkol kullanımı, çok fazla çay, kahve tüketimi vb sebeplerle zamanla dişlerimizin renginde değişmeler olabilir. Sağlık ve beyaz dişler, estetik açıdan oldukça önem taşır. Daha beyaz dişlere ve parlak bir gülümsemeye sahip olmak için uygulanan Diş Beyazlatma işlem, diş yüzeyindeki mine yapısının beyazlatma jelleri ile giderilmesi işlemidir.
Estetik Diş Hekimliği denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan biri Gülüş Tasarımı’dır. Gülüş Tasarımı, hastanın kişisel beklentisi, ihtiyaçları, yaşı, cinsiyeti, çene kemik yapısı, dişeti yapısı, ten rengine uygun bir şekilde gülümsemesinin doğal ve güzel bir görünüme kavuşturulması işlemidir. Gülüş Tasarımı tedavilerinde, öncelikle hastanın varolan çürük diş, diş eti gibi hastalıkları tedavi edilir, diş temizleme işlemleri yapılır.
Multidisipliner bir yaklaşım olan Gülüş Tasarımında hastanın ihtiyacına göre birkaç tedavi aynı anda uygulanabilir; diş beyazlatma, dental implant, porselen diş eti şekillendirme, zirkonyum diş kaplama, porselen diş kaplama, bonding uygulamaları, estetik dolgu, inley, onley dolgular, vb..
Zirkonyum kaplama, Periyodik Cetvelde yer alan Zirkonyum elementinin özel fırınlarda oksijenle birleştirilerek işlem geçirilmesi sonucu üretilen Zirkonya seramiğinden yapılır. Her ne kadar periyodik cetvelde yer alsa da Zirkonyum seramiği (zirkonyum kaplama malzemesi) metal içermez. Bu nedenle metal alerjisi olan hastalarda rahatlıkla kullanılabilir. Doğal diş minesinin temel özelliği ışık geçirgen olmasıdır. Zirkonyum kaplamalar metal özelliği göstermediği için ışık geçirgenliği doğal diş minesi gibidir ve diş diplerinde kararma yapmaz. Bu nedenle son yıllarda estetik diş hekimliği ve gülüş tasarımında yoğunlukla kullanılmaya başlanmıştır.
Zirkonyum kaplamalar, tüm dişlere uygulanabilir. Estetik açıdan ön dişlerde, sağlamlık açısından ise arka dişlerde kullanımı yaygındır. Zirkonyum diş kaplamaları, çok fazla avantaja sahiptir:
• Özel fırınlama işleminden geçirilen bir malzeme olduğu için yapıları oldukça sağlamdır, uzun yıllar kolaylıkla kullanılabilir.
• Kırılmaya, çatlamay ave aşınmaya karşı dayanıklıdır.
• Metal yapı içermediği için özellikle metal alerjisi olan hastalarda rahatlıkla kullanılabilir. Alerjik reaksiyona sebep olmaz
• Doğal diş minesi gibi ışıği geçirgen bir yapıya sahiptir, bu nedenle daha doğal ve beyaz bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlar.
• Diş etine kolay uyum sağladığı için diş eti sağlığını korumanızı sağlar, diş etlerinde kararmaa sebep olmaz.
• Zirkonyum kaplamalar, özel fırınlarda yüksek derecede ısıdan geçirilerek yapıldığı için ısı geçirgenliği azdır, bu özelliği nedeniyle dişlerde soğuk ve sıcak hassasiyetine sebep olmaz.
• Metal destekli kaplamaların aksine yemek sonrası ağızda tat değişimi yapmaz.
• Zirkonyum kaplamalar, diş eti ile uyumlu olduğu için in ağız kokusunu azaltır ve diş etlerinde koyu renk oluşumu yaratmaz.
• Zirkonyum kaplamanın yüzeyi parlak ve pürüzsüzdür, ek olarak sağlam ve dayanıklı bir malzemedir. Bu özellikleri nedeniyle dişte renk değişimi, plak birikimi olmaz.
Zirkonyum diş kaplamalarının ışık geçirgenliğinin metal destekli kaplamalara oranla daha fazla olması nedeniyle diş etlerinde koyu bir renk oluşturmaz ve ileride metal kaplamalı porselen dişlerde olması mümkün olan diş eti kenarından siyah renk yansıması gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Bunun yanı sıra zirkonyum diş kaplama da zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliği sayesinde dişlerde meydana gelebilen mat görüntü kaybolarak, dişlerin orjinal haline en yakın bir görünüm alması sayesinde daha sağlıklı, daha şeffaf ve daha doğal bir görünüm elde edilir. Zirkonyum kaplamanın estetik ve doğal bir görünüm sunmasının yanı sıra diş eti sağlınız açısından da önemlidir. Çünkü, zirkonyum diş kaplamalar diş etleriyle daha uyumludur ve zirkonyum diş kaplama yapılmış dişlerin etrafında ki diş etinde, diş eti hastalığı görülmesi olasılığı metal destekli diş kaplamalarına oranla daha düşüktür.
Zirkonyum diş kaplama, beyaz renkli, sıcağa dayanıklı ve metale karşı alerjisi olan hastalar içim ideal bir diş tedavisi türüdür. Zirkonyum diş kaplamanım ışık geçirgenliği sayesinde mat görüntü kaybolarak, daha doğal ve daha estetik bir görünüm sağlar. Zirkonyum diş kaplama kullanan kişiler de sıcak soğuk hassasiyeti olmaz. Ayrıca, metal olan dişlere oranla sağlamlığı daha fazladır ve doğal görünümü sebebiyle daha çok ön dişlerde daha çok tercih edilmektedir. Zirkonyum, sigara veya başka nedenler ile oluşan lekelenmeleri en aza indirger, ağız kokusuna yol açmaz, diş eti sorunlarına sebep olmaz ve ağızda tat değişikliğine neden olmaz.
Dişlerinin görünümünden memnun olmayan, daha estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen herkes zirkonyum kaplama yaptırabilir. Ancak 18 yaşını doldurmamış gelişim çağındaki gençlerin henüz çene gelişi devam ettiği için çene gelişim tamamlanana kadar zirkonyum tedavisi yapılması önerilmez. Bu istisna dışında aşağıda sayılan diş yapılarında zirkonyum kaplama yapılabilir:
• Çürük dişler
• Ayrık dişler (diastema)
• Travma almış kırık dişler
• Çeşitli nedenlerle renk değişimine uğramış dişler
• Beyazlatma işlemi yaptırsa dahi sonuç alamayan dişler
• Eksik dişler
• Diş eti çekilmesi nedeniyle doğal estetiği bozulmuş dişler
• Dolgu nedeniyle estetik görüntüsü bozulan dişler
• Çarpık dişler
• Kuron, köprü uygulanmış dişler
Zirkonyum kaplama tedavisi diğer kaplama yöntemleri ile benzer şekilde yapılır. Önce kaplama yapılacak diş muayene edilir; kaplamayı engelleyecek, tedavi edilmesi geren bir durum olup olmadığı tespit edilir. Alfadent Clinic olarak gülümsemenize önem veriyoruz. İlk muayene sonrası ağız ve çene yapınız, ihtiyaçlarınız, estetik ile ilgili taleplerinizi değerlendirerek sizlere en uygun tedavi süreci planlıyoruz.
Hekimlerimiz, iki ziyarette zirkonyum kaplamanızı takabilir. İlk gidişinizde geçici diş takabilir ve hazırlık yapabilir. Diğer gidişinizde kalıcı şekilde zirkonyumu uygulayabilir. Dijital diş hekimliği uygulamaları ile teslim süreleri kısalmıştır. Final aşaması çalışılan laboratuvarın iş akışına bağlı olarak 2-4 günde yapılabilir. İlk muayene sırasında hekiminiz kesin süre ile ilgili bilg verecektir.
Zirkonyum kaplamaların ortalama dayanıklılık süresi 5 ila 10 yıldır. Zirkonyum her ne kadar sağlam bir malzeme olsa da hastanın kullanım alışkanlıkları da kullanım süresini etkileyecektir. Sağlık bir ağız yapısının korunması için gerekli olan günde iki defa diş fırçalama, düzenli diş hekimi kontrolü önemlidir. Bunların yanında hastanın aşağıdaki konularda dikkatli olması gerekir:
• Diş sıkma problemi
• Sert kabuklu gıdaları dişlerle kırma
• Paketleri, şişeleri dişlerle açma
• Kötü ağız hijyeni
18 yaşında altındaki gençlerde henüz çene gelimi tamamlanmadığından Zirkonyum kaplama önerilmez.
Zirkonyum Diş Tedavisi Hakkında En Çok Merak Edilenler
Zirkonyum dişler, iyi bakıldığı sürece sararmaz. İstisna olarak, herhangi bir nedenle sararırsa da diş hekimi tarafından tekrar beyazlatılabilir.
Zirkonyum kaplaması olan kişiler istedikleri yiyecekleri tüketebilirler. Ancak aynı doğal dişlerde olduğu gibi sert kabuklu yiyecekler, yapışkanlı gıdalar ve asitli besin ve içeceklerden uzak durmak gerekir.
Ön bölgede yer alan implantlar üzerine zirkonyum diş kaplama yapılabilir.
Zirkonyum kaplamalar, değiştirilmek istendiği zaman kesilerek çıkarıldıkları için alttaki doğal dişe zarar vermez.
Zirkonyum diş tedavisi sırasında lokal anestezi uygulanır ve sonrasında geçici dişler takılır. Bu nedenle tedavi sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmez.
Doğal dişe özel yapışkanlar aracılığıyla sabitlenen zirkonyum kaplamalar dikkat edildiği ve önerilen şekilde kullanıldığı takdirde yerinden oynamaz ve dişten düşmez
Bonding uygulaması, dişte herhangi bir aşındırma işlemi yapılmadan dişlerdeki küçük çatlakları, boşlukları, lekeleri veya kırıkları kapatmak veya diş şeklini düzeltmek için kullanılan bir estetik diş tedavisi yöntemidir. Temel olarak dişin doğal estetik yapısının eski haline getirilmesi için dişin dış yüzeyine estetik diş dolgu materyali olarak kullanılan nano kompozit malzemenin yapıştırılması işlemdir. Kalıcı bir işlem olup diş üzerinde kalış süresi 8- 10 yılı bulmaktadır. Bonding uygulaması yaklaşık 20 – 30 dakika sürmektedir.
Bonding uygulaması tek seanslık bir işlem olduğu için özellikle zaman problemi olan durumlarda daha çok kullanılır
• Ayrık dişlerde aralığın kapatılması için
• Kısa dişlerde dişlerin boyunu uzatmak için
• Dişin üzerinde dişlerin rengini bozan ve renklenmelere ssebep olan oluşumların yok edilmesinde
• Diş sıralamasına göre içeride/arkada kalan dişlerin öne çıkarılmasında
• Diş yüzeyinin çok aşındığı durumlarda bu aşınmış yüzeylerin kapatılmasından
• Kırık ön diş vakalarında, kırık diş tamiri ve diş estetiğinin tekrar sağlanması için
Bonding diş tedavisi, özellikle diş kırıklarının telafisi ya da boy uzatma taleplerinde önerilmektedir. Bonding dolgu yapılırken öncelikle rengi seçilir ve sonrasında işlem yapılacak dişin yüzeyi pürüzlendirilir. Bonding diş uygulaması ile dolgunun dişe tutunabilmesi için dişe uyumlu bir materyal yerleştirme tamamlandıktan sonra şekillendirme işlemi yapılır ve cilalama sonrası hasta günlük hayatına dönebilir.
Lamina tedavisi, isim olarak Latince lamina “yaprak” kelimesinden gelir. Estetik diş tedavilerinde, özellikle gülüş tasarımında en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Temel olarak, estetik sorunları olan ön dişlerde, dişlerin ön yüzeylerine, dudak ve yanakla temas eden bölümlerine çok çok ince yapıda porselen yaprakçıkların yapıştırılması esasına dayanır. Laminate kaplamalar (laminate veneer) çok ince olmaları ve metal içermemeleri sayesinde gelen ışığın geçmesine imkân tanıdıkları için doğal diş görünümüne en yakın çözümdür.
Lamina kaplama tedavisi, aşağıdaki durumlarda önerilen ve uygulanan bir tedavi yöntemidir.
• Diş beyazlatma (bleaching) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor lekelerinde,
• Kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında
• Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama)
• Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda
• Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde
• Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedavi alternatifi olarak)kozmetik bir alternatif olabilir.
Lamina tedavisi hangi tip hastalarda tercih edilmez?
• Ağız hijyeni iyi olmayan kişilerde, diş ile lamine inleyin birleşme yerlerinde ikincil çürük olasılığı arttığı için bu hastalarda lamine porselen tercih edilmez.
• Diş gıcırdatma, kalem ısırma, tırnak yeme gibi kötü alışkanlıkları olanlarda bu alışkanlıklar düzeltilmediği sürece lamina kaplama tercih edilmez.
• Aşırı harap ve aşırı çürük dişlerde de lamine porselen yapmak sakıncalıdır.
• Dişler çapraşık- cok sıkışık ise, çapraz ve ters kapanış varsa, lamine kaplama ile uzun süreli başarılı olma şansı azdır, bu yüzden bu hastalara da lamine porselen tercih edilmez.
Dişlerinizin önce kopyasını elde etmek üzere ölçüsü alınır. Daha sonra aşındırma işlemi yapılır. Tekrar bir ölçü alınarak porselen malzemeden dişinize yapıştırılacak olan tabaka hazırlanır. Son olarak da yapıştırıcı sistemlerde (bonding) olduğu gibi, lamina yapraklar mevcut diş yüzeyine yapıştırıcıyla yapıştırılır.
Lamina kaplamalar, dayanıklılık olarak diğer sistemlerden daha güçlü porselenlerden imal edilmişlerdir. Bu yüzden iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Düşmezler .Çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir. İyi bir ağız hijyeniyle uzun süre kullanılabilir.
• Küçük bir müdahale ile çok kısa sürede sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir
• Dişinizde sadece, tırnak genişliğinde bir yuva yeterlidir. Çoğu durumda bu işlem de gerekmeyebilir.
• Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretildikleri için uzun süre rahatlıkla kullanılabilir.
• Lamina kaplama ile dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik görünüşe sahip olmanız mümkündür.
• Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da çok az bir düzeltme ile işlem gerçekleştirilir.
• Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için kahve, sigara, çay benzeri dış etkenlerle renk değiştirmez.
• Lamina yaprak oldukça hassas bir materyaldir, fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yüksektir. Yapışmış bir lamina kaplamayı dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.
20 senelik deneyim, konusunda uzman diş hekimleri ve danışmanlarımızla sizleri Alfadent Clinic’e bekliyoruz.
Size özel tedavi planı için bizimle iletişime geçin.