Ortodonti Tedavisi

https://www.alfadentclinic.com/wp-content/uploads/2024/03/ortodonti-tedavisi-1-1-e1711043379359.jpg

Şeffaf Plak (Aligner) Tedavisi

Şeffaf plak (Aligner) tedavisi nedir?

Şeffaf plak tedavisi kişiye özeldir. Her hasta için hastanın ağız ve çene yapısına uygun olarak ve son teknoloji bilgisayar destekli programlar aracılığıyla üretilen şeffaf plaklar, diş diziliminde çapraşıklık olan, kişiyi rahatsız eden şekil bozukluklarında dişleri düzeltmek için uygulanan ortodontik tedavi yöntemlerindendir. Şeffaf plaklar (telsiz ortodonti) kullanım kolaylıkları nedeniyle günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir. Neredeyse başkaları tarafından fark edilemeyecek biçimde estetik görünen şeffaf plak tedavisinde, metal teller ve braketler kullanılmamaktadır. Hastalar şeffaf plaklarını yemek yerken, dişlerini fırçalarken çıkarabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık yaşanmamaktadır

Şeffaf plak (Aligner) tedavisi nasıl uygulanır?

Şeffaf plak (aligner) tedavisinde, hekimin ağızdan ölçü alması ile süreç başlamaktadır. Alınan ölçü 3 boyutlu tarama yöntemi ile son teknoloji bilgisayar ortamına aktarılmakta ve dişler bilgisayar simülasyonu ile hareket ettirilerek şeffaf plaklar hazırlanmaktadır. Dişlerin hareket etmesi istenen pozisyona göre seri şekilde üretimi yapılmaktadır. Her bir plak tek diş için 0.05 mm’lik hareket sağlamaktadır. Plaklar ortalama 7-10 gün kadar takılmaktadır, tedavinin devam ettiği süreçte hekimlerin yönlendirmesi dahilinde gerekli diğer plaklara geçilmektedir.

Şeffaf plak nasıl kullanılır?

Dişlerin hareket edebilmesi için kuvvetin devamlı olması gerekmektedir. Bu yüzden gece uykusu dahil olmak üzere bu ortodontik plakların/şeffaf diş plağının günde ortama 21-22 saat takılması gerekmektedir. Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılması haricinde sürekli olarak takılması gerekmektedir.

Şeffaf diş plaklarının avantajları

• Dijital ortamda oluşturulan simülasyon sayesinde hastanın tedavi sonucunu henüz tedavi başlamadan önce üç boyutlu olarak görebilmesi,

• Yemek yerken ve diş fırçalarken çıkarılabilir olması,

• Önemli bir işi olan hastaların haftada 2-3 saat daha çıkarabilme imkanının olması,

• Spor yapma, yüzme gibi aktivitelerde plakların engel teşkil etmemesi,

• Konuşmada sorun yaratmaması.

https://www.alfadentclinic.com/wp-content/uploads/2024/03/ortodonti-tedavisi-2-1-e1711043452449.jpg

 

Şeffaf plak kaç yaş için uygundur?

Kemik ve diş eti sağlıklı ise hem gençlerde hem de yetişkinlerde kullanılır. Diş çapraşıklığı, dişler arası boşlukların kapatılması, gülümseme estetiği planlaması, protez öncesi hazırlıklar için uygulanabilir. Tedavi sonrasında dişlerin eski haline dönmesini engellemek için dişler arkadan ince bir telle sabitlenir. Bu tel dışarıdan kesinlikle görünmez.

Şeffaf plak ağrı yapar mı?

Şeffaf plaklar ilk defa takıldığında bir baskı hissedilebilir ancak kısa süre sonra alışmak mümkündür.

Şeffaf diş plağı temizliği nasıl yapılır?

Hastalar, günlük diş temizliğinde olduğu gibi plaklarını çıkartarak dişlerini ve plaklarını temizleyebilmektedir. Plaklar sert olmayacak şekilde fırçalanabilmektedir. Bu nedenle hastanın ağız hijyeninin sağlanması bakımından bir sorun teşkil etmemektedir.

Şeffaf plakların bakımı nasıl olur?

Çay ve kahve tüketimi plakları renklendirebilir. Sigara kullanımı plakları sarartabilir ancak plaklar 15 günde 1 değişeceği için temiz plaklarla tedavi devam edecektir. Plakların bakımı her sabah ve akşam ılık suyun altında diş fırçasıyla temizleyerek yapılabilir.

Şeffaf plak tedavisi öncesinde nelere dikat edilmeli?

Tedaviye başlamadan önce bütün çürüklerin temizlenmiş olması, ağız içi tüm bakım işlemlerinin bitmiş olması gerekmektedir. Diş hekimi duruma göre 20 yaş dişi çekimlerini tedavi öncesinde isteyebilir ya da tedavi sonrasına bırakabilir. Köprü, implant gibi protetik işlemler şeffaf plak sonrası yeni diş yapısına uygun olarak yapılmak üzere tedavi sonrasına bırakılır. Ağız hazır hale geldikten sonra ölçüler yurt dışına gönderilir ve diş hekimi tarafından tedavi planı online sistemde detaylı olarak yapılır. Plakların üretilip gümrükten geçmesi 1,5 ay sürebilmektedir.

Şeffaf plak sonrası kontrol

Doktorunuz sizi aylık ya da 2 ayda 1 görmek isteyebilir. Plakların üzerinde yer alan belirteçler ile günlük kullanımının kontrolü ortodonti uzmanınca yapılır. Dişlerinizin görünümünden rahatsızsanız ancak tel takmak istemiyorsanız şeffaf plaklar imdadınıza yetişecektir. Şeffaf plaklar hakkında detaylı bilgi için Ağız ve Diş Sağlığı Bölümümüze başvurabilirsiniz.

https://www.alfadentclinic.com/wp-content/uploads/2024/03/ortodonti-tedavisi-4-e1711043493228.jpg

Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi nedir?

Diş teli tedavisi, ortodonti hekimleri tarafından yapılan ve dişlerle çenenin üç boyutlu uyum içerisine getirilmesi için uygulanan, çene hattındaki diş sıralamasında oluşan bozuklukların (çapraşıkların) giderilmesine yönelik bir tedavi yöntemidir.

Diş teli tedavisi nasıl yapılır?

Diş teli tedavisi diş üzerine yerleştirilen braket ve tellerin belirli bir yönde, belirli bir zaman boyunca, sürekli güç uygulama prensibiyle hareket ettirilerek istenilen hizalamaya getirilmesi esasına dayanır.

Dişlerin arzulanan pozisyonu almaları sadece sürekli ve hafif bir basınçla sağlanabilir. Dişlere yapıştırılan ve üzerlerinde tellerin geçebileceği delikler bulunan aparatlara braket denir. Braketler dişlere yapışık oldukları için 24 saat tedaviye katkı sağlarlar. Braketlere, dişleri doğru yönlendirmeye yarayan kulplar denilebilir. Braketlere tutturulan tel normal durumuna dönmek için dişlere belirli bir güç uygular. Böylece zaman içerisinde dişler istenilen konuma getirilir.

Ortodontik tedavinin amacı dişleri kemik içerisinde hareket ettirmektir. Bu hareketin birkaç gün içinde olması mümkün değildir. Dişlerin kemik içerisinde ayda 1 ya da 2 mm kadar hareket etmesi beklenir. Tedavinin bazı aşamalarında hastaların elastik ajanlar kullanması istenebilir. Bu lastikler kişinin kendi kendine her gün değiştirebileceği basit lastiklerdir. Dişlerin istenilen noktaya yönlendirilmesine yardımcı olurlar.Modern tedavi teknikleri sayesinde olabildiğince daha kısa ve seyrek randevularla istenilen sonuçlara ulaşabilmektedir. Ayrıca hastalara metal, seramik ve cam braket gibi birbirlerine çeşitli üstünlükleri olan tedavi opsiyonları sunulmaktadır.

Diş teli tedavisi ne zaman yapılır?

Uluslararası Ortodonti Birliği,  7 yaş grubu bütün çocukların bir ortodontik kontrolden geçmelerini öneriyor. Bu sayede gelişim sorunları erken dönemde belirlenebilir ve yer tutucu gibi önleyici girişim gerektiren durumlar teşhis edilebilir. Öngörülebildiği takdirde erken tedavi, ileride oluşacak büyük sorunların önlenmesi açısından çok değerlidir. Genel olarak tedaviye 10-12 yaşından önce başlanmaz. İlk randevuda hiçbir tedavi yapılmasa da, yapılan muayene ve alınan röntgenler büyümenin ve gelişimin izlenebilmesi açısından, sonraki randevular için çok değerlidir.

Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir.

Yetişkinlerde ortodontik

Yetişkinlerde ortodontik tedavi her yaşta mümkündür. Güzel bir gülüşe sahip olmanın olumlu yönlerini yaşamak için hiç bir zaman geç değildir. Yetişkinlerde diş çekimine bağlı diğer dişlerin yer değiştirmeleri ya da eskiden süregelen düzensizlikler olabilir. Bütün bu sorunlar ortodontik tedaviyle ve bazen diş hekimliğinin diğer dallarının ortak çalışmasıyla rahatlıkla çözülebilir. Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte yetişkinlerde de rahatlıkla uygulanabilmesi diş teli kullanımının artış göstermesiyle sonuçlanmıştır.

Diş teli tedavisinde nelere dikkat edilmeli?

Tel tedavisi uzun süren, sabır isteyen ve dikkat edilmesi gerekilen bir süreçtir. Süreç boyunca ortodontistlerimiz sizlere gerekli bilgileri verecek,  tedavi sürecini detaylı bir şekilde anlatacaktır. Tedavi sürecinin başarılı olabilmesi için hastanın doktorun dediklerini güncelik hayatından uygulaması gerekmektedir.  Tedavi süresince bazı yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Bunlar arasında başta elma, armut, ekmeğin sert tarafı, cips, kuruyemiş gibi sert yiyecekler gelir. Jelibon, lokum, karamelli çikolata, sakız gibi yapışkan yiyecekler, alkollü ve gazlı içecekler dişinizdeki braketleri yerinden oynatarak sizi tedavi sırasında zor durumda bırakabilir. Yemek tercihlerinizi yumuşak, sulu ve kolay parçalanabilen yiyeceklerden yana yapmak tellerin zarar görmemesi için gereklidir.

Diş teli kullanan kişiler dışarıdan gelecek olan sert darbelere karşı ağız bölgesini korumalı, braketlerin kırılmamasına özen göstermelidir. Spor yapanlar, futbol, basketbol gibi alanlarda faaliyet gösteren kişiler, diş teli kullanırken alacağı darbe ihtimalini düşünerek bir süre spora ara vermelidir.

Diş teli bakımı

Diş teli tedavisi sırasında braketlerin hasar görmemesi için dişlerinizi fırçalarken, sert fırça kullanmaktan ve bastırarak fırçalamaktan kaçınmak önemlidir. Bu nedenle yumuşak bir fırça tercih edilip hafif hareketlerle fırçalanması tavsiye edilir. Braketlerin arasını temizlemek için diş arayüz fırçaları kullanmak yardımcı olacaktır. Tek ucu sertleştirilmiş diş ipleri de aynı amaçla kullanılabilmektedir.

Digital Ortodonti

• Alfadent Clinic olarak ağız ve diş sağlığını korurken modern, son teknoloji cihazlarını kullanmaya özen gösteriyoruz. Diş hekimliğinin tüm alanlarında olduğu gibi ortodontik tedavilerde de dijital teknolojiler kullanılmaktadır. Itero Scanner (itero ağız içi tarayıcısı) ile, ortodontik tedavi sonrası dişlerinizin nasıl görüneceğini dakikalar içinde görebilme şansınız olmaktadır.

• Ortodontide teşhis ve tedavi planı oluşturulması için diş ve çene kayıtlarının alınması be periyodik olarak takip edilmesi gerekmektedir.Dijital panoramik ve sefalometrik radyografiyle hastalarımızın çene yapıları incelenirken, ağız içi 3 boyutlu cad cam kameralarla hastalarımızdan ölçü kayıtları alınabilmektedir.

Tedavinizi
Birlikte Planlayalım

20 senelik deneyim, konusunda uzman diş hekimleri ve danışmanlarımızla sizleri Alfadent Clinic’e bekliyoruz. 

Size özel tedavi planı için bizimle iletişime geçin.

    Kişisel Verilerin Korunması Politikası ve Açık Rıza Metnini okudum.
    E-posta ve telefon aracılığıyla tarafıma iletişime geçilmesini

    https://www.alfadentclinic.com/wp-content/uploads/2024/03/alfadent-dis-iletisim-1.jpg
    Alfadent Clinic

    Sizin için en uygun tedavi planını oluşturarak, sağlıklı bir gülüşe kavuşmanızı sağlamak bizim önceliğimizdir.
    Hemen bize ulaşın ve gülüşünüzdeki değişimi deneyimleyin!

    Sosyal Medya

    Alfadent Clinic’in gündemindeki konuları takip etmek ve bizimle iletişime geçmek için takip etmeyi unutmayın.

    × Whatsapp Hattı